Bălcaciu, localitate situată în judeţul Alba, comuna Jidvei.
Biserica săsească fortificată (evanghelică-lutherană), construită în secolul al XIV-lea, cînd a fost realizat şi sistemul de apărare prevăzut cu două incinte întărite cu turnuri. Turnul-clopotniţă a fost construit în secolul al XIX-lea.
Cheia este, ca în cazul majorităţii bisericilor şi cetăţilor fortificate din Transilvania, la cineva din sat; dacă aveţi timp, merită aşteptarea! Noi n-am avut timp de data asta, aşa că am aruncat doar o privire la exterior.

Bazna, localitate din nord-vestul judeţului Sibiu, în Podişul Tîrnavelor.Cetate ţărănească din secolul al XV-lea, cu biserică în incintă.
Si aici, cheia este la cineva din sat. Numărul de telefon este afişat la intrare, domnul vine în 15-20 de minute. N-am aşteptat, mai aveam multe de văzut! Poate data viitoare…



Richiş, sat în partea de nord a judeţului Sibiu, în Podişul Tîrnavelor, comuna Biertan.
Basilică gotică veche de peste 500 de ani. Intrarea se face pe sub un turn-poartă-clopotniţă. Zidurile vechii cetăţi nu mai sînt în picioare în întregime.
Cheia e la cineva din sat, n-am aşteptat.
La Richiş am ajuns de la Aţel, pe un drum de ţară nepietruit şi nesemnalizat, care se desparţea la fiecare 200-300 m în 3-4. Am mers din groapă în groapă, cu inima tremurînd şi cu gîndul că toate drumurile duc la Richiş. Ceea ce e, probabil, adevărat :) Există şi un alt drum, care însă ocoleşte 15-20km, aşa că noi am făcut offroad… ceea ce NU vă recomandăm şi dumneavoastră.

Cheia e la cineva din sat, n-am aşteptat.
2 comentarii:
tare, tare frumoase locuri ne-ati aratat vara asta, multumiiim!
pupici lui fane! ;)
multumim si noi ca ne-ati urmarit! si va mai asteptam! toamna frumoasa! fane pups you back :*
Trimiteți un comentariu