miercuri, 8 iunie 2011

Indemnizaţie concediu creştere copil

Am chef de-un post atipic. De fapt, nici măcar n-am chef, da’ TREBUIE să-l scriu. Trebuie să spun cuiva, că altfel mă apucă toţi nervii din lume, mă dau cu capul de pereţi sau pun o bombă prin instituţiile onor statului român… ceea ce nu ne dorim, nu?!
Este vorba despre cum se obţine indemnizaţia de creştere copil în România. Ştiţi, România, ţara aia în (continuă) scădere demografică, în care cică nu-s şi nici n-or să fie bani de pensii pentru că nu mai are cine să le plătească, pen’că nu mai E, dom’le, contribuabili, că dacă nu mai face lumea copii…
Ca să obţii indemnizaţia de creştere copil (trecînd peste reducerile care s-au făcut în ultimul an la capitolul ăsta, deşi contribuţia noastră la sistemul de sănătate nu s-a modificat), tre’ să te duci la Primăria de care aparţii cu următoarele documente (care n-au mai fost actualizate pe net, de cînd cu modificarea de la 1 ianuarie 2011, că de ce să fie? Vorba funcţionarei de la Primărie: “Noi de ce mai sîntem aici? Veniţi, dom’le, şi staţi la coadă special, o dată pentru formulare şi după aia de vreo 15 ori ca să le depuneţi, de ce să le luaţi de pe net?”):
- cerere tip (nici asta nu se găseşte pe net decît în varianta veche, cît să te bucuri că o ai şi să te duci degeaba pînă la Primărie)
- certificat de naştere copil (copie + original)
- livret de familie (copie şi original)
- carte de identitate părinţi (copie şi original)
- adeverinţă de la locul de muncă din care să reiasă salariul net pe ultimele 11 luni anterioare naşterii copilului + luna naşterii, deci 12 luni în total, nr de zile lucrate, nr de zile de concediu medical, nr de zile de concediu de odihnă, nr de absenţe nemotivate – ca la şcoală!!!) şi încă nişte chestii care se mai regăsesc şi prin următoarele acte cerute, da’ asta e altă poveste (perioada celor 126 de zile de concediu de sarcină şi lăuzie, data începerii concediului de creştere copil etc) – şi aici, surpriză!, e un formular-tip, care NU se găseşte pe net… şi nu cumva să te duci cu ceva care conţine datele cerute, dar nu arată la fel!!! Nu, dom’le, tre’ sa fie formularu’ ăla, ce mai contează că nici nu se înţelege bine ce scrie pe el, de la atîta fotocopiat… Şi mai vesel e că eu am lucrat în 2 locuri în aceste 12 luni, aşa că alergătura a fost dublă :)
- decizie de la locul de muncă cum că ţi se suspendă contractul de muncă pe perioada creşterii copilului (Deşi cică de la 1 ianuarie 2011 nu se mai dau astfel de decizii, la Primărie îţi trebuie, aşa că tre’ să te rogi şi la serviciu, să-ţi dea!!! Citez aproximativ din vorbele funcţionarei de la Primărie: “Nu mai sunt valabile la ITM, că nu mai sînt cărţi de muncă, de-aia poate nu se mai dau, dar se dau, dovadă că v-a dat!”)
- extras de cont cu ştampila băncii, dacă vrei să-ţi fie viraţi banii pe card
- alte acte, adeverinţe, certificate medicale etc, dacă ai făcut cumva greşeala să te încadrezi în cazuri speciale (copil cu handicap etc)
- DESIGUR, dosar cu şină cartonat!
Evident, toate astea sînt verificate în felul următor: stai la coadă la ghişeu, ajungi în faţa unei acrituri, care se uită în ordine la acte, pînă ce găseşte prima neregulă… moment în care îţi trînteşte dosarul în braţe: “Nu e bun!”, fără să se mai uite şi la restul documentelor… Aşa că şi a doua, şi a treia, şi a cincea oară cînd te duci poţi să auzi: “Nu e bine!”, că doar ai un soţ care a întîrziat deja de 156 de ori la serviciu ca să umble după toate actele tale, de ce să nu mai întîrzie încă de 37 de ori? Poate îl dau afară şi se angajează apoi prin vreo instituţie de-asta, că aici nu contează dacă întîrzii! Aaaa, pardon, sînt blocate posturile!
Da, şi dacă îndrăzneşte cumva să facă scandal, să ceară să i se rezolve problemele… I se spune că, de fapt, trebuia să vină doamna, aşa că mai uşor cu scandalu’, că ele sînt chiar înţelegătoare, îl primesc chiar şi fără împuternicire de la notar!
Acestea fiind zise, ţin să mai spun că, deşi pe net scrie că ar fi program şi sîmbăta, la Primăria sectorului 5 unde cu onor contribui, program de lucru cu publicul este: L-Mi 9-13, J 12-16. Atît! Adică, evident, este IMPOSIBIL să nu întîrzii sau să nu pleci de la serviciu ca să ajungi să depui dosarul.
Şi să ştiţi că, în general, sîntem genu’ care înţelege cum se completează un formular, la Poliţie am fost o singură dată cu actele pentru cartea de identitate, deşi şi pe acolo erau unii care veneau a 15-a oară…
Cum s-ar zice: faceţi copii, să aibă cine să le plătească salariile bugetarilor! Şi apropo, nu vorbesc despre bugetari în general, ci despre o anumită categorie… Am fost profesoară 8 ani, deci bugetară. Dar n-am făcut niciodată mizerii, doar aşa, pentru că pot. Sau cel puţin aşa sper. Şi da, copiii îi faci pentru sufletul tău, nu pentru a obţine nişte bani de la stat (eu cel puţin de-asta i-am făcut, pentru că mi i-au dorit!), dar, din păcate, nu poţi să trăieşti cu aer…
Doar că aşa îţi vine să-ţi bagi picioarele în ea de ţară, să-ţi bagi graniţa în raniţă, vorba cîntecului, şi să te duci… să plăteşti impozite şi contribuţii prin nişte ţări în care toate astea se rezolvă civilizat…

10 comentarii:

mishu spunea...

ai uitat sa zici ca daca ajungi cumva mai devreme de 9 acolo trebuie sa stai la o coada in curte, la soare, cu toata lumea care asteapta la toate birourile, chiar daca acriturile sunt deja acolo de la 8 (teoretic), trebuie sa-si savureze in liniste cafeaua ;) la ora 9 se intra iar coada se sparge in mai multe cozi fara nicio ordine, iar pe holuri se alearga ca la mallurile proaspat deschise.

deci nu va grabiti :)

caramica spunea...

:)) am uitat, da! multu' pentru completare :*

DVD spunea...

bucura-te ca umbli numa odata ca sa zic asa:)) vezi ca daca te duci inainte de 2 ani la munca tre sa mai depui 20 de mii de dosare:D ...sa vezi ce misto a fost cu Primaria din Piatra: am cerut sa imi trimita formular prin fax/mail etc etc, explicandu-i ca stau in Bv. Raspuns: Dar nu aveti mama/sora in Piatra??!.

Cosmin spunea...

in curand ai sa ajungi cam asa

http://www.youtube.com/watch?v=XXWZ3uAEKsw&feature=player_embedded

Totoca spunea...

Nasol...:(
Parca nu-mi mai pare asa de rau ca am doar 12 saptamani de postnatal, dintre care doar 6 platite. Neuronii mei sunt inestimabili :-)

caramica spunea...

@ DVD: pai daca ai neamuri acolo... statul incurajeaza relatiile bune intre membrii acelorasi familii :))
@ Cosmin: nu mai am mult! :) cand a scos capsatorul, credeam ca-i da spaga :)))
@ Totoca: va da voua doar 12 saptamani, dar va da si solutii unde sa lasati copilu' dupa aia... nu ca ar fi acelasi lucru, da'... in fine, noi sa fim sanatosi!
v-am pupat pe toti trei x 2, adica pe toti 6! :*

Micu Miha spunea...

offff...am trecut prin asta de doua ori si de fiecare data mi-a venit sa strang de gat pe cate cineva fie ca era vreun anagajat de la primarie, fie ca era vreun necivilizat care statea la coada, fie ca era vreun sef de personal de la firma la care lucrez si care nu intelegea ce anume trebuie sa scrie in formularele cerute de primarie nici a zecea oara.
Despre multele taieri din ultimul an...nu mai zic nimic. Traim intr-o tara in care mama care beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariu este o nerusinata care sta acasa pe banii statului...

caramica spunea...

daaa :( am uitat sa precizez ca, mai nou, daca alegi sa stai 2 ani cu copilul, trecand peste faptul ca poti sa iei maxim 1200 lei, risti si sa nu te mai poti intoarce la serviciu: se pare ca angajatorul este obligat sa-ti pastreze postul doar un an (asa mi-a spus tanti de la primarie, cel putin!)...

caramica spunea...

ca sa nu mai zic (fara o legatura foarte clara cu subiectul) ca, in bucuresti (cel putin) o plimbare cu carutul e foarteeeeeeee grea: nu tu rampe, nu tu borduri mai mici, de altfel nici macar nu tu trotuare (sunt ocupate cu masini, ca daca locuri de parcare nu sunt...)

GhitzaTheOutLaw spunea...

Pai nu v-am spus eu ca-i o nebunie sa faci copil in ziua de azi in Rumunia?