joi, 5 martie 2009

Alte imagini vechi din Turnu Măgurele

După ce le-aţi văzut pe cele postate anul trecut aici, vă invit să vedeţi alte imagini vechi din Turnu Măgurele, pe care le-am găsit pe delcampe.net şi okazii.ro. Enjoy :)


Muzeul şi catedrala în 1924


Scoala de Băieţi Nr. 1 - Turnu Măgurele


Poliţia Portului

Strada Independenţii - Centru Turnu Măgurele

Vedere Generală din Foişor (se vede Tribunalul)

Gara Turnu Măgurele

Palatul Administrativ Turnu Măgurele

Cazarma Turnu Măgurele

Banca Naţională

Souvenir din Turnu Măgurele - 1900

Vedere din Parc

Statuia Dorobanţului (în Parcul Mare)

Vederi din Parc (Grădina Publică)

Jachtul Regal Stefan cel Mare în portul Turnu Măgurele

Vedere din port

Vedere Generală (din Foişor)

Turnu Măgurele - Gimnaziul

Vase în portul Turnu Măgurele

32 de comentarii:

Anonim spunea...

ce oras deosebit de frumos am avut o data astazi baronii locali gen nicolae mohanu si liviu dragnea in frunte cu mafia locala au reusit sa il transforme in averi personale de care se vor bucura doar familiile lor ¡¡¡¡¡¡ sa va fie rusine domnilor avem un dumnezeu acolo sus care nu doarme si nu cumva sa va intrebati mai tarziu de ce sa intamplat o nenorocire mare in familia dumneavoastra dragilor domni raspunsul il gasiti in trecutul glorios pe care sunt sigur ca nu l ati uitat. semnat catalin UK

Anonim spunea...

Orasul Turnu Magurele ar fi cheia reusitei in prosperitatea economica a judetului Teleorman a acelei paduri nebune cum o numeau vechi otomani dar cum interesele locuitorilor acestui judet nu coincid cu interesele mai marilor conducatori ai orasului si al judetului acest lucru nu va fi posibil de altfel cum ar mai dobandi acesti stimati domni bunuri publice cum ar fi hotelul turris la un pret mai mult decat derizoriu daca acesta nu ar fi fost declarat ne profitabil si falimentar acesta este unul din multele exemple pe care le cunosc numai cetatenii orasului si sunt convins ca aceste fapte se intampla in toate orasele tarii la fel sau intro alta forma fenomenul a luat amploare suntem un popor condusi de baronii locali si aceasta epidemie este incurabila si nu cred ca vse va gasi curand un antidot dar vi se va promite mereu gasirea lui in schimbul a cateva voturi ¡¡¡¡¡ semnat catalin UK.

Anonim spunea...

De Turnu Magurele vorbiti doar la timpul trecut!!! In prezent, el nu mai exista! Este o localitate rurala, fizic si ca mentalitate a populatiei care o locuieste.
Ceausescu, - fie-i numele blestemat!- a ras cu plugul vechiul si adevaratul Turnu Magurele, toate casele si toata arhitectura veche, la fel si pe oameni.
A adus o masa amorfa de taranoi care sa-i lucreze in uzine extrem de poluante, iar ptr ei a darmat vechiul Turnu Magurele ptr a le construi "blocuri de locuinte", in realitate niste cavouri supra-etajate, pe care tampii si intarziatii mintal le gauresc si le "imbunatatesc" la nesfarsit.

Anonim spunea...

cel mai frumos oras din teleorman,desi se incepuse demolarea cladirilor vechi cu arhitectura deosebita au mai rezistat cateva care au fost cumparate de persoane influente din oras.un oras placut,linistit plin de farmec.pacat ca nu mai este al locuitorilor....

caramica spunea...

Multumim pentru interes, nu ne asteptam sa provoace atatea comentarii :) Si noua ne place Turnu Magurele, dar probabil mai mult pentru ca suntem nascuti acolo decat pentru valoarea-i arhitecturala sau (presupus) economica.

Turnean spunea...

Caramica dragă,
Mi-ai făcut o mare bucurie!
Încercasem în mai multe rânduri să procur imagini ale Turnului vechi, dar fără prea mari izbânde.
Azi, căutând nişte date cu privire la Războiul de Independenţă, am ajuns la spectaculoasa (pentru mine) dumitale colecţie.
Te felicit şi te încurajez să continui cu această pasiune de a aduna poze referitoare la faţa veche a oraşului, perioada de aur, dacă nu ţi se pare o exprimare prea pompoasă.
Poate descoperi una cu piaţa veche, una dintre cele mai spectaculoase şi mai funcţionale pe care le-am văzut vreodată.
Am zăbovit îndelung asupra imaginilor ce reflectă locurile, aşa cum le-am apucat şi eu în vremea copilăriei, dinaintea "G"-urilor, dinaintea demolării centrului, dinaintea combinatului.
Şi mai ales îţi mulţumesc, pentru că ai "schimbat în poezie proza vieţii", cum zice cântecul, aducându-mi foarte multă bucurie într-o zi plină de sarcini şi greutăţi.

caramica spunea...

Placerea a fost de partea noastra :) Multumim pentru vizita, va mai asteptam!

Turnean spunea...

Caramica dragă, sau dragilor (judecând după "de partea noastră"),
Sunteţi de lăudat pentru promptitudinea răspunsurilor.
Îmi şi imaginez cum stai dumneata (sau staţi domniile voastre), cu un ochi la computer şi cu unul la eoliana de peste Dunăre, de la Samovit, în timp ce pe fereastră adie miresmele mustului de la vecinul care tocmai a cules via.

caramica spunea...

Din pacate, nici asa prompti nu suntem, si nici eoliana n-o vedem decat in rarele vacante petrecute la Islaz si/sau Turnu. Cat despre must... doar visam la el, ca anul asta nu ne-am invrednicit sa parasim Bucurestiul pentru a merge la culesul viei :) Multumim oricum si din nou pentru vizita!

AUGUSTIN spunea...

INTRADEVAR O COLECTIE SUPERBA DE VEDERI VECHI. CUM ATI REUSIT SA LE ADUNATI?

caramica spunea...

Ca pe majoritatea "Imaginilor vechi", si pe cele cu Turnu Magurele, orasul nostru natal, le-am gasit, asa cum este specificat la inceputul postarii, pe delcampe.net si okazii.ro. Noi n-am facut decat sa le strangem laolalta... Multumim pentru vizita!

bjh spunea...

Multumim fain de tot, Ceramica. Foarte faine poze.
Pozele imi amintesc de perioada mai veche a orasului care apare intr-adevar decrepit azi, dar nu ar trebui exagerata nici o perioada. Au fost citeva cladiri faine - dar sa nu uitam ca orasul era plin de case normale si chiar multe aratind nu chiar atractiv. Centrul vechi era un dezastru - un amalgam de cladiri inghesuite una intr-alta, pe laturile unei strazi principale inguste. Departe de imaginea idealizata pe care am vrea sa ne-o amintim.
Inca o data - nu vreau sa denigrezi nici o perioada - extremele de orice fel sint inutile.

Nu am cum sa nu notez ca singurul comentariu total deplasat este al unui anonim care condamna o intreaga generatie de turneni cu familii venite din alte parti (printe care, cu mindrie, ma aflu si eu - chiar daca nascut in Turnu Magurele, parintii nu erau de acolo) - acesti taranoi, draga domnule Anonim au dat multe capete luminate o citeva zeci bune de ani.

Un taranoi mindru,
Jean-Henry Berevoescu

caramica spunea...

Multumim pentru vizita. Nici noi nu am fost de acord cu afirmatiile Anonimului/Anonimilor, de aceea nici nu le-am raspuns. Cat despre Turnu Magurele... sincer, n-am fi crezut niciodata ca va starni asa polemica :)

vichi spunea...

toata stima pentru cei ce s/au straduit sa realizeze albumul cu imagini de altadata ale orasului meu natal. Am plecat de 20 de ani din Turnu dar revin cu drag de fiecare data sa/i revad pe toti ai mei, locurile, oamenii... Cu tristete o spun, dar ii gasesc de fiecare data mai saraci, mai deznadajduiti... Si credeti/ma, turnenii nu merita soarta asta... sunt oameni muncitori, au muncit o viata...sunt oameni deosebiti, calzi,primitori... asa *taranoi* cum ii vad unii, dar sa nu uite ca palmele crapate de *taranoi* i/au facut mari!!! Inca o data felicitari caramica!!!

caramica spunea...

multumim, dar noi n-am facut decat sa le adunam si sa le grupam! oricum, va mai asteptam pe la noi!

Anonim spunea...

nu o sa stiti niciodata cata bucurie mi-ati adus...
mi-am amintit de piata veche.. de pestii mari cat masa... de centrul vechi,cu superba cladire in care era farmacia...
mi-am amintit de oameni vechi..
de 'vedetele' orasului...
de cofetaria de sus de la parc va mai amintiti?
dar de cinema dunarea?
era cam pe unde e acum hotel turris...
multumesc! celor care au facut posibil asta...
celor care s-au straduit sa lase un semn,cat de mic despre o urbe veche si draga sufletului meu...
se zice ca daca bei apa din dunare nu te mei vindeci niciodata de apartenenta la ea...
e adevarat,credeti-ma!

Anonim spunea...

si nu sunt acel catalin uk:)
sunt doar o turneanca!

Anonim spunea...

pacat, mare pacat.ar fi fost un oras mic, frumos si linistit daca ar fi avut lumea grija de el si daca nu ar mai fi atata lumea rea si atatia tigani, care nici macar nu pastreaza curatenia. Turnu Magurele chiar este un oras frumos daca il privim intr-o alta perspectiva, uitand se mizeriile care sunt aruncate zi de zi in parcuri si uitand de lucrurile stricate de oameni.

Anonim spunea...

Frumoase poze. Mai aveti?

Tavi Călin spunea...

Este, oarecum normal, ca părerile să fie împărțite. Este vorba de generații și generații de turneni.
Nu toți pot vedea vremurile cu aceiași ochi. Sunt fel și fel de interpretări.
Pentru mine, și cred că nu numai, Turnu Măgurele va rămâne pururi acel mic colț de rai al copilăriei.
Un oraș boem, civilizat, destul de cosmopolit și dătător de oameni de elită, chiar dacă, mulți dintre ei nu se consideră.
Un oraș ferit de multe rele, ce a știut să-și mențină (atât cât s-a putut) identitatea. Iar noianul de comentarii, cu bune și cu rele, demonstrează cu prisosință acest lucru.
Mă număr printre cei ce au mai prins clădirile vechi ale orașului.
Mă număr printre cei ce consideră Parcul cel mai frumos loc de pe pământ.
Mă număr printre cei ce și-au trăit adolescența pe străduțele urbei, printre coroane de castani și în miros de tei.
Nici mirosul de amoniac din combinat nu mi-a lipsit însă, privind în urmă, parcă mi-e dor și de el.
Nimeni și nimic nu-mi va putea lua aceste lucruri. Nimeni nu va putea să-mi schimbe părerea că, pentru o vreme, orașul a fost cel mai frumos și cu bun simț oraș din lume.
Mă bucur că s-a găsit cineva să-mi readucă bucuria acestor amintiri.

caramica spunea...

Multumim tuturor pentru vizita! O sa incercam sa mai punem cateva poze vechi, in curand. Va mai asteptam, deci! :)

STOPS spunea...

DRAGA CARAMICA,
AI STARNIT AMINTIRI FRUMOASE ... DAR NU VAD NICI O IMAGINE/DESEN/SCHITA/PICTURA/GRAVURA CARE SA NE CONVINGA DE ADEVARATA FRUMUSETE ... CEA DIN TRECUT, CAND LUMEA IMPRESIONATA DE UN TURN, REPET UN ANUMIT TURN ... A INSCRIS SPRE VESNICIE ... NUMELE TARGULUI/ORASULUI PORT !!
CE-MI PUTETI SPUNE DESPRE ACEA IMAGINE ? DESPRE CE TURN E VORBA ... UNDE GASESC PROFESIONALISM? IN LOC DE RECLAME LA CHILOTI CAND ACCESEZ FOTOGRAFII DIN TURNU!? VECHI
NU SUNT UN HACKER... DOMNII DE LA REBUS GRUP MA CUNOSC F.BINE ...
ASTEPT RASPUNS,
CU STIMA,
STOPS

caramica spunea...

Multumim pentru vizita!
Din pacate, astea sunt cam toate imaginile vechi pe care le avem. Nu ne-am propus sa fim "profesionisti" (intr-ale imaginilor vechi), am adunat pur si simplu cam tot ce am gasit pe net.
Daca vreti imagini/fotografii cu Turnul din Cetate, nu cred ca veti gasi vreodata,fiindca atat Turnul, cat si Cetatea au fost distruse in 1829, cand au plecat turcii. E posibil sa existe ceva gravuri (cum exista cu Cetatea Nicopole), dar nu pe net, mai degraba prin ceva colectii particulare. Poze cu ruinele Cetatii avem si noi, dar sunt doar poze noi cu urme vechi...
Altfel, nu stiu ce sa va raspund. N-am cunoscut Turnu vechi decat din ceva amintiri ale unor oameni care au trait acolo in alte vremuri.

STOPS spunea...

MULTUMESC STIMATA CARAMICA,
Acum e timpul sa primiti ... daca priviti ... cadoul meu pentru REBUS GRUP TURRIS!!
Accesati STOPSalbum2010 pe PICASA sau pe GOOGLE
BIBLIOTECA COMUNALA DRIDIH.
Am intentionat o grafica mai realista cu TURNUL ...dar daca asta-i mostenirea noastra ... MII DE REGRETE PENTRU LIPSA DE PATRIOTISM LOCAL A INITIATILOR DVS.
Aveti adresa mea de email!

geta spunea...

Orasul mult drag mie,oras al copilariei si adolescentei mele,intr-adevar cu parfum de tei si castani,unde esti acum?Unde este gradina publica de altadata cu teatrul ingrijit si cu statuia lui Tudorica Dorobantu-care avea o semnificatie istorica,unde este cladirea liceului de fete si a scolii de peste drum,unde este scoala de pe str.Nicolae Iorga unde sunt vilele de pe Bulevard?Iar casele ramase sunt toate in paragina!Mi-e tare dor de tine si de tot!

Anonim spunea...

Julian S.
Am locuit in Turnu Magurele, pana in anul 1989. Un oras deoasebit cu oameni deosebiti, mai ales profesori.
Ceva deosebit la acest orasel, pacat ca baroni nu fac ceva pentru acest oras si locuitori sai.
Pacat ca s-a ajuns aici, iar Dragnea sa nu uite ca este un cetatean al orasului. Poate s-a faca ceva mai mult, sa-l puna in circuitul Europei, si util pentru acest oras. Ms.

Andrei-Radu Dincă spunea...

Felicitari pentru initiativa! Mi-ati facut o mare bucurie cu aceste imagini vechi.

daniela spunea...

Destinul tuturor oraselor de provincie:parasirea lor.Pleaca tinerii pentru ca nu au ce face aici.Ma lupt din rasputeri cu fiica mea sa nu plece din Turnu Magurele ,dar stau pana si eu sa ma gandesc daca este mai de pret viitorul oraselului decat cel al fiicei mele...Pacat , mare pacat , va veni vremea cand va fi apreciata linistea si siguranta oraselelor de provincie , dar pacat ca vor fi locuite numai de pensionari.Nu ca nu ar fi oameni si pensionarii,dar nu vor mai putea ajuta orasul cu mare lucru , nici financiar , nici ca forta de munca.Deja vedem cu durere imagini de cosmar cu sate parasite , urmeaza micile orase...Trist , dar adevarat , infiorator de adevarat.

Anonim spunea...

Felicitări! Oricum rămâne oraşul copilăriei şi adolescenţei multora dintre noi! Să fiţi sănătoşi şi să mai aduceţi imagini cu oraşul nostru drag. Colegul meu Nicolae MOHANU a făcut şi sper să mai facă ceva bun pentru oraşul natal. Să mai auzim şi de bine!

Bettina spunea...

Dar informatii despre aceste cladiri / locuri, nu ne poti da? Ar fi foarte util sa stim.

Unknown spunea...

Despre Palatul Administrativ, știți ceva ?

Anonim spunea...

Felicitari! MA bucur sa vad ca frumosul nostru oras, orasul copilariei noastre sta treaz in inimile fiilor si fiicelor ce nu l-au uitat! De cate ori vin acasa la parinti, ma uit la casa Angelescu si mi-as dori sa poata fi a cuiva care iubeste arta si ar putea sa o introduca intr-un circuit cultural! Ce frumos ar fi ca in orasul nostru, in acea casa superba sa se orgazize niste festivaluri de muzica si poezie, cu invitati deosebiti, cu oameni de cultura.. Tare mult mi-as dori.Doamne Ajuta sa se si intample!
Marcela